Alles wat je moet weten over bouwdepots

Een bouwdepot is een speciale rekening waarop geld voor de bouw of verbouwing van je huis wordt gestort. Het is vooral handig als je plannen hebt om je volgende huis kopen en te verbouwen of als je je huidige woning wilt upgraden. Het geld in het bouwdepot komt van je hypotheek en is bedoeld voor de kosten die je maakt voor de verbouwing. Je betaalt rente over je hypotheek, maar over het geld in het bouwdepot ontvang je ook rente. Deze rente is meestal lager dan de rente die je betaalt voor je hypotheek. Het gebruik van een bouwdepot maakt het mogelijk om de verbouwingskosten op een gestructureerde manier te financieren en houdt de uitgaven transparant.

Hoe een bouwdepot werkt

Als je een hypotheek afsluit met een bouwdepot, bepaal je samen met de geldverstrekker hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouwing. Het bedrag wordt dan in het depot gestort. Je kunt vervolgens facturen van aannemers, materialen en andere verbouwingskosten indienen bij de bank. De bank betaalt deze kosten dan direct vanuit het bouwdepot. Het is belangrijk om te weten dat je het geld uit het bouwdepot alleen kunt gebruiken voor verbouwingskosten die de waarde van je huis verhogen. Regelmatig onderhoud of meubels kopen valt hier bijvoorbeeld niet onder.

De rol van de hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur speelt een belangrijke rol bij het afsluiten van een hypotheek met een bouwdepot. Ze kunnen je adviseren over hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouwing en wat een realistisch bedrag is om in het depot te storten. Daarnaast helpen ze je te begrijpen hoe het bouwdepot werkt en wat de voorwaarden zijn. Een goede hypotheekadviseur zorgt ervoor dat je een hypotheek met bouwdepot krijgt die past bij je financiële situatie en verbouwplannen. Daarom is het ook belangrijk dat je een goede klik hebt en het volste vertouwen hebt in de adviseur. 

Voorwaarden en beperkingen

Er zijn voorwaarden verbonden aan het gebruik van een bouwdepot. Zo moet je de verbouwing meestal binnen een bepaalde periode, vaak twee jaar, afronden. Daarnaast moet je de uitgaven kunnen verantwoorden met offertes en facturen. Niet alle uitgaven kunnen uit het bouwdepot worden betaald. Zo zijn er regels over welke kosten wel en niet vergoed worden. Het is belangrijk om deze voorwaarden goed te checken voordat je een bouwdepot opent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Afsluiting van het bouwdepot

Aan het einde van de verbouwingsperiode of als het geld in het bouwdepot op is, wordt het depot gesloten. Als er nog geld over is in het depot, wordt dit meestal gebruikt om je hypotheekschuld te verlagen. Het is slim om tijdens de verbouwing goed bij te houden hoeveel geld je uitgeeft en regelmatig te overleggen met je hypotheekadviseur. Zo zorg je ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van je bouwdepot en voorkom je financiële verrassingen aan het einde van de rit.