Maison Gregoire

De werkzaamheden van de installatiemonteur

Er zijn veel verschillende soorten beroepen die je kunt uitvoeren als monteur. Zo kun je onderhoudsmonteur, servicemonteur of bijvoorbeeld installatiemonteur worden. Deze beroepen overlappen veel met elkaar en worden soms ook nog wel eens samengevoegd in 1 beroep, maar welke werkzaamheden voer je precies uit als installatiemonteur?

Wat doet een installatiemonteur?

Een installatiemonteur is verantwoordelijk voor het installeren van meestal apparaten, zoals de naam je al doet verwachten. Het is een zeer breed beroep, want het verschilt per bedrijf waar je werkt wat je installeert. Dit kan gaan om het installeren van cv-ketels, maar ook het aansluiten van sanitair in badkamers wordt door installatiemonteurs gedaan. Zelfs apparaten zoals een wifi router of koffiezetapparaat op kantoor kan door installatiemonteurs gedaan worden. Zo kun je erg veel kanten op met dit beroep. Je kunt werkzaam zijn bij bestaande bouw maar ook bij nieuwbouw

Het is dus maar net afhankelijk bij welk bedrijf je aan de slag gaat. Vaak wordt het beroep van installatiemonteur ook gecombineerd met het uitvoeren van onderhoud en het repareren van apparaten. Zeker omdat je als installatiemonteur veel kennis hebt over dat wat je geïnstalleerd hebt. Zo kun je deze andere taken ook makkelijk uitvoeren.

Wat moet je kunnen als installatiemonteur?

Voor het aanleggen van installaties moet je sowieso een goed technisch inzicht hebben en heb je ook veel kennis nodig van technische systemen. Je moet niet alleen snappen hoe je iets moet installeren, maar ook rekening houden met de juiste aansluitingen en de veiligheidsregels. Veel van het beroep als installatiemonteur leer je in de praktijk. Toch is het belangrijk dat je er een goede aansluitende opleiding bij doet.

Vaak is dit een opleiding die we ook wel BBL noemen. Een BBL opleiding houdt in dat je 1 dag per week naar school gaat om het vak te leren en de andere 4 dagen van de werkweek deze kennis in de praktijk brengt op de werkvloer. Met de combinatie van werken en leren zul je het vak het snelste in de vingers krijgen.

Hoe vind je een passende baan?

Een passende baan vinden kan moeilijk zijn, maar vooral omdat er zoveel verschillende bedrijfstakken zijn waar je aan de slag kunt. Je laat de baan natuurlijk aansluiten bij de opleiding die je gedaan hebt. Er zit namelijk tussen een installatiemonteur voor sanitair en voor apparaten nogal een verschil. Veel dingen kunnen, zoals bijvoorbeeld de veiligheidsregels zullen voor alle bedrijfstakken overeenkomen.

Wanneer je een nieuwe baan als installatiemonteur gaat zoeken kun je dit het beste op internet doen. Er is hier alleen zoveel aanbod te vinden dat een bijpassende baan daartussen vinden soms lastig kan zijn. Een site zoals wr.nl kan hierbij helpen. Zij werven voor zo’n 3000 bedrijven en maken het sollicitatieproces zeer eenvoudig voor je. Zo kun je solliciteren zonder cv en regelt WR de afspraak voor je. Het enige wat jij nog hoeft te doen is je goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek met het bedrijf! Laat je van de beste kant zien en voor je het weet kun je beginnen bij je nieuwe baan als installatiemonteur. Van 1 ding ben je zeker bij deze baan: geen enkele dag zal hetzelfde zijn!